SisŔ Joan Mirˇ

somdesise@gmail.com

Un poc d'hist˛ria (I)

miro6 | 19 Maig, 2011 10:45

Història

 Prehistòria i Edat Antiga

Fins els anys 70 del segle XX es va pensar que l'illa d'Eivissa hauria estat deshabitada abans de l'arribada dels fenicis el s. VIII aC. Però l'aparició de les pintures rupestres de la cova de ses Fontanelles, junt a l'existència del monument megalític de Ca Na Costa a Formentera van fer que aquesta opinió canviés. Amb tot, actualment s'especula amb com hauria estat la població prehistòrica illenca ja què no se'n sap res i en tot cas, sí se sap que no eren baleàrics (els habitants de Mallorca i Menorca creadors de la cultura Talaiòtica).

Els fenicis arriben a l'illa el s. VIII aC i s'estableixen al poblat de sa Caleta (del qual en queden restes arqueològiques). El 654 aC funden la ciutat d'Eivissa al Puig de Vila i estableixen la seva necròpoli al Puig des Molins, que té més de 3000 hipogeus. Normalment els fenicis establien colònies a la costa per a comerciar amb els pobles indígenes però no ocupaven el territori de l'interior. Això no ocorre a Eivissa, que va ser fortament poblada pels fenicis i que presenta restes importants a molts punts de l'illa. Destaquen els santuaris de s'Illa Plana i la cova des Culleram. L'illa, sense recursos naturals llevat de les salines que ja es comencen a explotar, presenta gran valor estratègic i és comercialment molt important. Els fenicis posen a l'illa el nom de YBSM (Ybosim o Ybusim) que vol dir "illa de Bes", nan grotesc d'origen egipci, que passa a la mitologia fenícia elevat a la categoria de déu i que apareixia a la moneda encunyada a Eivissa.

Durant la Segona Guerra Púnica (darreries del s. III aC) Eivissa passa a mans de Roma mitjançant el pacte i rep l'estatus de federada. Fins a època imperial conserva els costums i tradicions i la seca amb moneda pròpia.

 Sa Caleta.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb