SisŔ Joan Mirˇ

somdesise@gmail.com

Tema 14.

miro6 | 14 Maig, 2011 14:46

Vocabulari: definició de verbs. 

Per a definir verbs usam altres verbs que tenen un sentit més general. En el diccionari, hem de cercar les formes dels verbs en infinitiu.

 

Gramàtica: Complement circumstancial.

 

El complement circumstancials (CC) acompanyen els verbs per indicar diverses circumstàncies relacionades amb l’acció expressada. Poden ser de temps, de lloc, de manera, de quantitat, de causa, d’instrument, etc.

Per localitzar i classificar el cc preguntam al verb: quan? (temps), on? (lloc), com? (manera), quant? (quantitat), per què? (causa), amb què? (instrument), etc.

 

Pot realitzar la funció de complement circumstancial un adverbi, una locució adverbial i també un nom o grup nominal introduïts per una preposició.

 

 

Ortografia: el guionet.

 

Usam el Guionet (-):

 

· Per indicar, en un text, que una paraula continua a la línia següent.

· Per separar els pronoms febles que van darrera del verb: rentar-se, comprar-la...

· Per separar els elements d’algunes onomatopeies: toc-toc, bub-bub, etc.

· Per separar els numerals entre la desena i la unitat: vint-i-cinc, seixanta-set,etc.; i entre la unitat i la centena: dos-cents, quatre-cents, cinquanta-tres,etc.

· En paraules compostes quan el primer element acaba en vocal i el segon comença per r,s,x: barba-rossa, para-sol, escura-xemeneies; també quan el primer és un punt cardinal: nord-americà, sud-africà, etc.

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb